Hírek

Alex esete az ötkilós ponttyal és a magyarországi munkával

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. December példaképe: Curcic Aleksandar.

Magyar állampolgárság mellé Hónap példaképe díj

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. November példaképe: Shelelo Tetiana.

TOP 100: Hajdú-Bihar megye legjobb cégei között vagyunk!

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagytermében lezajlott ünnepségen Hajdú-Bihar gazdasági életének szereplői vehették először kézbe a Hajdú-bihari Napló TOP 100 kiadványát, amely a megye gazdaságának többoldalú elemzését tartalmazza. Vitos Albert képviseletében a HSA is jelen volt a rendezvényen, mivel cégünk is bekerült Hajdú-Bihar megye legjobbjai közé.

Te biztos helyesen osztod be az idődet a munkahelyen?

Egy munkahelyen gyakran érezhetjük úgy, hogy összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Hiába vállalunk esetleg még túlórát is, akkor sem érünk a feladataink sorának a végére. Lehet, hogy a rendszerrel van a baj, de az is lehet, hogy a mi időbeosztásunkkal. Érdemes önvizsgálatot tartani.

A tökéletes állásinterjús megjelenés titkai

Nem a ruha teszi az embert, tartja a mondás, de mindannyian tudjuk, hogy egy kicsit azért mégis. Az első benyomás egyszeri és megismételhetetlen, ami alapján tudat alatt előre eldöntjük, hogy a másik fél szimpatikus-e. Később ezen a képen persze lehet ilyen és olyan irányban is változtatni, de főleg pozitívba nehéz.

A „nyírbátori Joker” lett a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Október példaképe: Szabó Ádám.

Aki megtoldotta a 35 ezres fizetést egy nullával

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Kollégáinkat bemutató sorozatunk 12. részében a HSA békéscsabai projektvezetőjét, Nagy Andrea Mariettát mutatjuk be.

Ötszörös nagymama a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Szeptember példaképe: Bodnár Istvánné.

„Szeretném a munkámmal viszonozni a lehetőséget” – mondja a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Augusztus példaképe: Perecsinszka Natália.

Kilépő interjú – hogy micsoda?!

Az, hogy állásinterjú előzi meg a munkába állásunkat, olyan természetes, minthogy felkel a Nap. A legújabb trendek szerint azonban a kilépő interjú fogalmával is meg ismerkedniük a munkavállalóknak, amire a felmondásuk után kerülhet sor. Leírtunk mindent, amit tudni érdemes róla.

Kollégánk, akit nem sorsoltak ki, de mégis nyert

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Kollégáinkat bemutató sorozatunk 10. részében a HSA debreceni irodájának recepciósát és HR-adminisztrátorát, Marjai Annát mutatjuk be.

A számok mágikus ereje az önéletrajzban

Két pályázó önéletrajza olyan hasonló is lehet, mint két tojás a végzettségek és a munkatapasztalat alapján. Érdemes erős számokat kreálni az önéletrajzunkhoz, amelyek megragadják és felkeltik a HR-es figyelmét. Ezek a számok jelenthetik azt a különbséget, aminek köszönhetően minket behívnak állásinterjúra, mást pedig nem. Mutatjuk, hogyan csináljuk!

Bútorasztalos, családapa és futballrajongó a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Július példaképe: Zelenka Attila.

Erre a 3 dologra gondolsz, mielőtt új munkát keresel?

Legtöbbször az anyagi szempontok miatt vetődik fel az emberben a munkahelyváltás gondolata, de csak a fizetés mértéke alapján meghozni egy döntést, ami heti 40 órában meghatározza az életünket, nem tanácsos. Három kérdéskörről írtunk, amit mindenképpen érdemes átgondolni, mielőtt munkát cserélünk.

Magyar gokartbajnok és irodavezető egy személyben

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Kollégáinkat bemutató sorozatunk 9. részében a HSA békéscsabai irodavezetőjét, Molnár Györgyöt mutatjuk be.

5 dolog, amit munkavállalóként tanulhatunk Hosszú Katinkától

Háromszoros olimpiai bajnok, a budapesti úszó-világbajnokság egyik legnagyobb sztárja. Hosszú Katinka 2012 óta elképesztő akaraterőről tanúbizonyságot téve nemcsak felállt a padlóról, de messzebb jutott, mint azt bárki gondolta volna. Megosztjuk 5 gondolatát, amiből mi magunk is motivációt meríthetünk a munkánk során.

„Jobban szeretek dolgozni, mint otthon ülni” – mondja a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Június példaképe: Nikolics József.

A Te főnököd melyik típus?

Ahhoz, hogy jól végezzük a munkánkat elengedhetetlen a harmonikus kapcsolat a felettesünkkel. Személyiségjegyek alapján 3 főnöktípust különböztethetünk meg, és nem árt megismerni ezeket, mert lehet, hogy úgy is folyamatosan dicséretet kapunk, hogy észre sem vettük.

Mit kezdjünk a munkahelyi kritikával?

Dolgozhatunk bármilyen munkahelyen, bármilyen beosztásban és feladatkörben, kritikával egészen biztos, hogy szembesülünk. Két dolgot meg kell tanulnunk ezzel kapcsolatban: felismerni a mögötte álló indítékot és ennek tudatában a megfelelő módon reagálni rá.

Méhészet, kutyázás, aerobik – energikus a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Május példaképe: Boros Gizella.

„Mi leszel, ha nagy leszel? Irodavezető!”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Kollégáinkat bemutató sorozatunk 8. részében a HSA debreceni irodavezetőjét, Fedor Gyulát mutatjuk be.

5 dolgozótípus, aki kikészíti a munkatársait

Egy munkahelyen együttműködve, harmóniában, gördülékenyen kellene együttműködniük a kollégáknak. A valóságban azonban ez nem ilyen egyszerű, mert mindenhol vannak bomlasztó személyiségek, akik mérgezik a munkahelyi légkört. Nézzük, hogy kik ők, és felismeritek-e a felsorolt típusokat!

„Jó érzés, hogy figyelemmel kísérik a munkámat”

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Április példaképe: Tóth Tímea.

„Mindig ki akartam törni, sorsfordítóvá válni”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Kollégáinkat bemutató sorozatunk 7. részében a HSA régióvezetőjének, Farkas Adriánnak a nem mindennapi történetéről olvashattok.

Ezt nyeri minden cég, amely nálunk keresi a munkaerőt!

Rengeteg bosszúságot okozhat egy cégnek a megfelelő munkaerő megtalálása. A megjelentetett álláshirdetésre sok jelentkező várható, de jelentős részük alkalmatlan a feladatra, az igazán értékes munkaerő pedig ritka. Munkaerő-közvetítőként le tudjuk venni ezt a terhet a cégek válláról, 5 pontban leírjuk mit nyernek, ha a HSA szolgáltatását választják!

Ezt nyered, ha nálunk keresel állást!

Munkaerő-közvetítő cégként toborzunk álláskeresőket partnereink számára. Ők azért bízzák ránk a leendő munkatársaik felkutatását, mert megbíznak a szakmai tudásunkban és tapasztalatunkban. De álláskeresőként Te sem jársz rosszul, ha a HSA-n keresztül kerülsz be a kiválasztási folyamatba. 5 pontban leírtuk, hogy mi az az extra, amit nálunk megkapsz, máskülönben nem!

Vasárnapi munkavégzés pótlék nélkül? Van ilyen!

Attól, hogy napi 24 órában, leállás nélkül üzemel egy munkahely, még nem biztos, hogy megszakítás nélküli a tevékenységi formája. Nagyon nem mindegy, hogy ebbe a kategóriába esik-e a munkáltató, többek közt a vasárnapi pótlék kérdése miatt sem.

Munkanap, pihenőidő, munkaidőkeret – legális játék a számokkal

Azt tapasztaljuk, hogy miközben a feladatok nem kiegyensúlyozottan oszlanak el a cégeknél, a munkaidő sokszor mégis egyenletesen van beosztva. Pedig törvény adta lehetőségek vannak arra, hogy a munkaidőt jobban igazítsuk a feladatok mennyiségéhez, ehhez azonban ismerni kell az alapvető munkajogi fogalmakat. Mi most azt is megmutatjuk, hogy milyen „kiskapuk” vannak.

7 ok, amiért elutasítják az álláspályázatunkat

Abból az alapesetből indultunk ki, hogy rendelkezünk az elvárt szakképesítéssel és munkatapasztalattal, tehát releváns pályázónak számítunk, de mégsem jutunk tovább a kiválasztás következő körébe a beküldött pályázat alapján. Íme a 7 alaphiba, amivel az álláskeresők gyakran elkaszálják magukat.

„Ha itthon vagyok, az is olyan, mintha nyaralnék”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk, és szeretnénk megmutatni a sokféle arcunkat, amely a HSA betűk mögött bújik meg. Sorozatunk 6. részében Puskár Szabolcs, cégünk kiemelt partnerkapcsolati vezetője.

20+1 tipikus állásinterjús kérdés magyarul és angolul!

Egyre több helyen és pozícióban alapelvárás a legalább társalgási szintű angol nyelvtudás a munkaerőpiacon. Ezekben az esetekben a nyelvvizsgapapír sem menti ki a passzív nyelvtudású pályázót, mert az állásinterjún – sőt lehet, hogy már a telefonos interjún – tesztelni fogják, hogyan használja a nyelvet. Segítségképpen összeírtuk a 20+1 leggyakoribb állásinterjús kérdést angolul is!

Amennyiért magyar dolgozó nincsen, annyiért az ukrán bizonyít

Tavaly júliusban egy törvénymódosítás hozta meg az áttörést a külföldi munkavállalók magyarországi foglalkoztatásában. Azóta a hazai hiányszakmák esetében gyorsított eljárásban bírálják el a munkavállalási engedélyeket. Az ukrajnai dolgozók toborzásával is foglalkozó HSA Kft. régióvezetőjét, Farkas Adriánt kérdeztük az eddigi tapasztalatokról.

„A mi falunkban csak a rendőrök beszéltek románul”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk, és szeretnénk megmutatni a sokféle arcunkat, amely a HSA betűk mögött bújik meg. Sorozatunk 5. részében Vitos Albert, cégünk munkaerő-közvetítési üzletágának vezetője.

5 dolog, amihez jogunk van a hideg munkahelyen

„A munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné” – írja a munkavédelemről szóló törvény. Megnéztük, hogy a téli hidegben milyen jogok illetik meg a munkavállalókat!

Többen 15 éve visszajárnak! Dolgozókat díjaztunk Szarvason

Volt, aki könnyekig meghatódott. Volt, aki azt mondta, hogy őt még soha életében senki sem ismerte el ennyire. Volt, aki szerint a gesztusunk legalább olyan jóleső érzés volt, mint amikor megkapja a fizetését. Díjaztuk a szarvasi multinacionális partnerünknél dolgozó leghűségesebb, illetve 2016-ban ott a legjobban teljesítő munkavállalóinkat.

A boldogság egyik forrása a munka. De csak az egyik!

Furcsa, amikor az ember munkája a munka. Amikor azért dolgozol, hogy mások dolgozhassanak, vagy másoknak legyen kivel együtt dolgozniuk. Mi ezt tesszük több mint 16 éve. HR-szakemberek vagyunk. A munka az életünk. De az ünnepek valami egészen másról szólnak. Rendhagyó HSA-cikk boldogságról, család-munka kapcsolatról és egy nagy-nagy, 2017-es célunkról.

4 tuti karriertipp magyar élsportolóktól

Néha észre sem vesszük, de amikor sportot nézünk, maga az élet zajlik a szemünk előtt. Sikerek, kudarcok, lelki válságok, szakmai konfliktusok, érzések, szakítások, újrakezdések. Megnéztük, hogy mit tanulhatunk a saját karrierünkre nézve a magyar sportolók példáiból.

5 rossz szokás, ami bénítja a karrierünket

Sokszor a munkánkban mi vagyunk saját magunk legnagyobb ellenségei. Észre sem vesszük, de olyan viselkedésformákat veszünk fel, amelyekkel romboljuk a karrierünket. Mutatjuk, mi az 5 leggyakoribb önpusztító szokás a munkaerőpiacon!  

„Ez nekem már nem munka, hanem hivatás”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk, és szeretnénk megmutatni a sokféle arcunkat, amely a HSA betűk mögött bújik meg. Sorozatunk 3. részében Szabó Aranka, cégünk bérügyi szakreferense.

Karrier: két szerszámkészítő nagy vándorlása

Apja és fia. Két szerszámkészítő. Hiányszakmában dolgoztak Nyugat-Magyarországon. A közelmúltban azonban a HSA segítségével elhelyezkedve új életet kezdtek az ország túloldalán, Debrecenben. Eddig ritka eset volt, hogy nyugatról Kelet-Magyarországra jöttek a munkavállalók dolgozni, de változhat a helyzet. Miért lehet egyre vonzóbb a keleti régió?

A home office 5 alapvető szabálya

A home office, azaz az otthoni munka intézménye egyre elterjedtebb a világban, Magyarországon viszont még gyerekcipőben jár a dolog. Miközben Európában átlagosan a munkavállalók 20 százaléka dolgozik otthonról, addig hazánkban ez az arány jelenleg mindössze 1-2 százalék.  

Key account manager, ki vagy?

Ma már nem lehet úgy állást keresni, hogy az ember ne ütközzön bele az idegennyelvű kifejezésekbe, pozíciómegnevezésekbe. Sorozatunk második részében az értékesítéshez, marketinghez kapcsolódó angol nyelvű pozíciókat magyarosítottuk.

5 jel arra, hogy imádnak a munkahelyeden

Hosszú Katinka mottója a „Hard work always pays off”, azaz „a kemény munka mindig kifizetődik”. Ha valakinek, akkor neki ezt elhisszük, főleg a riói olimpián elért hihetetlen eredményei után. Egy munkahelyen azonban nem osztanak érmeket, úgyhogy megnéztük, milyen biztató jelei vannak annak, ha jól teszed a dolgod.

6 hiba, ami után biztos bukod az állást

Ne legyen helyesírási hiba az önéletrajzban, érkezzünk pontosan az állásinterjúra, legyünk felkészültek a cégből. Ezek a legalapvetőbb dolgok, de mutatunk 6 olyan hibát, amit el kell kerülni, ha nem akarunk leszerepelni a kiválasztásban.

Minden a munkaidőkeret működéséről

A legtöbb ember fejében a hétfőtől péntekig tartó munkahét úgy rögzült, mint az, hogy egyszer egy az egy. Pedig a munkaidőkeret helyes használatával extrém esetben az is megvalósítható lenne, hogy nyolc hónapig szinte folyamatosan, aztán négy hónapig egyáltalán nem végeznek munkát a munkavállalók. A lehetőségek tárháza végtelen.

„Szeretem megragadni a lehetőségeket”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk, és szeretnénk megmutatni a sokféle arcunkat, amely a HSA betűk mögött bújik meg. Sorozatunk 2. részében Siti Éva, cégünk munkaügyi szakreferense.

„A nemi megkülönböztetés elfogadhatatlan”

Büszkeséggel tölt el minket, amikor egy-egy kollégánkat szakértői szerepben kérnek fel arra, hogy munkaerő-piaci összefüggésekről beszéljen. A Civil Rádió (FM98) kedden a HSA munkaerő-közvetítési üzletágvezetőjével, Vitos Alberttel készített interjút, mi pedig az ott elhangzottakból szemezgettük ki a legfontosabbakat.

1st Line Service Desk Agent, ki vagy?

Ma már nem lehet úgy állást keresni, hogy az ember ne ütközzön bele az idegen nyelvű kifejezésekbe, pozíciómegnevezésekbe. Sorozatot indítottunk, amelyben segítünk az egyes angolul megfogalmazott szakmák beazonosításában.

Recept az első munkanapokhoz

Egy új munkahelyen kezdeni mindig izgalmas és egyben frusztráló dolog is. Nem ismerünk senkit és semmit, váratlan helyzetekbe csöppenhetünk, és előre nem tudjuk, hogy mennyire fogjuk szeretni, csak reméljük, hogy nagyon. Íme 5 tipp a gördülékeny kezdéshez!

„Állandó tanulásban, fejlődésben vagyok”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk, és szeretnénk megmutatni az ezerféle arcunkat, amelyek a HSA betűk mögött bújnak meg. Sorozatunk első részében cégvezetőnk, Papp Imre. Az ember.

A 7 legfontosabb tipp a LinkedInhez!

Ha még nem használod a LinkedInt, akkor itt az ideje elkezdeni, hiszen a munkaerő-piaci toborzás egyre inkább erre a felületre is tolódik. Ha pedig már használod, akkor azért olvasd el a cikket, hogy jól használod-e!

Karrier? Oldjuk meg okosba!

Vegyük csak sorra! Okostelefon, okostévé, okosóra. Extrémebb esetek: okosbicikli, okosautó – nem vicc, már ilyenek is vannak! Egy kérdés maradt: miért pont a karriered ne legyen okos? Azt is érdemes okosítani, és a SMART-elvvel lehetséges is. Figyelj, mert mutatjuk!

Minden, amit a fizetési igényről tudnod kell!

Minden állásinterjú egyik legkellemetlenebb és egyben legszükségszerűbb része, amikor a fizetési igényről kell beszélni. Mert nyilván szeretnénk minél többet kapni a munkánkért, de néha nehéz megtippelni a reális összeget. Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a témában!

Örök hűség Kelet-Magyarországnak

A Budapest Business Journal szakmai magazin rendszeresen összeállítja a hazai munkaerő-kölcsönző cégek rangsorát a számszerű teljesítményük alapján. A legfrissebb listán a 14. helyet elfoglaló, ám a kelet-magyarországi székhelyű cégek között a legjobban szereplő HSA Kft. cégvezetőjével, Papp Imrével beszélgettünk.

Fogadom... Tényleg? Inkább csináld!

Mindenki tett már olyan fogadalmat, amit soha nem valósított meg. Egészségesebben élni? Angolul tanulni? Jobb állást szerezni? Rengeteg dolog vibrál a fejünkben, amire vágyunk, de soha nem érjük el, mert elsikkad a mindennapokban. Ha betartod a következő 4 lépést, valóra válthatod a céljaidat, legyen szó karrierről vagy bármi másról.

Gyűlölöd a munkádat? Mutatjuk a megoldást!

Vasárnaponként már liftezik a gyomrod, mert tudod, hogy másnap be kell menned... Oda... Heti 40 órában olyan vagy, mint egy zombi, mert a főnök nem korrekt, mert a kollégák nem barátságosak, vagy csak szimplán mert ki nem állhatod a feladataidat? Van megoldás!

3 alkalmazás, ami segít beosztani az idődet!

Sok a feladat, de nehezen megy a koncentráció? Facebook-posztok, chatüzenetek, kattintásvadász cikkek, vicces videók rabolják el szirénhangon az időnket. Bemutatunk három alkalmazást, ami segít, hogy időben a munkád végére érj!

Képes lennél erre az 5 dologra? Még a nyár előtt?

Az április vége kiváló alkalomnak tűnik arra, hogy új karriercélokat tűzzünk ki magunk elé. A tavaszi fáradság elmúlt, a természet kivirult, a nyár közelsége melengeti a szíveket. Ezt az 5 tippet pedig még június elseje előtt simán megvalósíthatod!

Jöjj ki jól az összes kollégáddal!

– A barátokat megválogathatjuk, a munkatársakat nem: tőlünk totálisan eltérő személyiségekkel is tudnunk kell együtt élni és dolgozni.

– Mutatjuk a négy alap személyiségtípust, és leírjuk, hogy miképpen lehet velük kommunikálni, együtt dolgozni.

Tanulságok egy munkanélküli naplójából

– Közel fél évig keresett állást, végül nemrég helyezkedett el új munkahelyén.

– Megkérdeztük, hogy tanult-e valamit a munkanélküli hónapokból. Azt felelte, hogy igen, sokat.

– Kérésünkre le is írta a legfontosabb tanulságait, amiből az is okulhat, akinek éppen van munkája!

Mutatjuk, hogyan felejtheti el a munkaerőhiányt!

– 3 milliárd forintot fordít az állam arra, hogy a közmunkások visszatérjenek a munkaerőpiacra.

– Az idénymunkákra a szigorú szabályozás miatt így is nehezen lehet alkalmazni majd az álláskeresőket. A HSA nyújtja a megoldást.

Karrierépítés = ellenséggyűjtés?

> Ha valaki tudatosan és magabiztosan építi a karrierjét, akaratlanul rosszakarókat is gyűjthet.

> Íme 3 tipp, aminek az észben tartásával úgy válhatsz versenyképessé, hogy nem leszel ellenség senki szemében sem.

Itt a második esély az ingyenes szakképzésre!

> Már nemcsak az első, hanem a második szakképesítés megszerzését is ingyenesen biztosítja az állam.

> Diákkedvezmény, ösztöndíj és új, piacképes szakma megszerzésére nyílik lehetőség.

> Az esély diplomásoknak is szól korhatár nélkül.

Ha munkaerőt kölcsönöz, most figyeljen!

> Megváltozott a rehabilitációs hozzájárulást szabályozó törvény.

> Július 19-től már nem a kölcsönbeadót, hanem a kölcsönvevőt terheli a kötelezettség.

> A HSA továbbra is segít tehermentesíteni kölcsönvevő partnereit.

Így írj jó motivációs levelet – példákkal!

> A legtöbb álláspályázathoz az önéletrajz mellett motivációs levelet is kérnek, amit sokkal nehezebb megírni.

> Megmutatjuk, hogyan építsd fel a motivációs levelet, milyen részei legyenek, mire térj ki benne.

> Konkrét példaszövegekkel!

Megmutatjuk, hogyan vívd ki az előléptetést!

– Ha valaki hosszú évek óta ugyanabban a pozícióban dolgozik, előrelépésre van szüksége.

– Ennek nem feltétlenül kell munkahelyváltással is párosulnia.

– Hogyan hívjuk fel a főnökünk figyelmét arra, hogy megértünk az előrelépésre? Íme 8 tipp!

3 ember, aki visszajött a pokolból

– Érezted már úgy, hogy az egész világ összefogott ellened?

– Mutatunk három híres embert, akik lehetetlen helyzetből is felálltak és karriert csináltak.

– A Harry Potter-szerzőjének vagy a Szex és New York sztárjának sikerült – csak rajtad múlik!

8 főnöki mondat, amitől a kollégák agybajt kapnak

– Ha főnök vagy, jobban teszed, ha ezt a 8 gyakori mondatot kerülöd.

– Ha nem vagy főnök, akkor is olvasd el, mert nemcsak alá-fölé rendeltségi viszonyban hasznosak!

– A kommunikáció alapszabálya: a csomagolás legalább olyan fontos, mint a tartalom!

Vége a válságnak! Legalábbis a munkaerőpiac szerint

– A legfrissebb adatok szerint tempósan csökken a munkanélküliség, így nehéz munkaerőhöz jutni.

– A HSA tapasztalatai szerint visszaállt a gazdasági válság előtti állapot: munka egyre több akad, munkaerő viszont egyre kevesebb.

– A 15 év alatt kiépített álláskeresői adatbázisunkkal mi ebben a helyzetben is garantáljuk a 100 százalékos teljesítést, legyen szó 200 főről vagy kvalifikált szakemberről.

Így érd el, hogy ne Te keress állást, hanem Téged keressenek!

– Meg is fordíthatod az álláskeresés menetét: ne várj arra, hogy behívjanak állásinterjúra, kezdeményezd Te az informális interjú lehetőségét a kiszemelt cégtől!

– Az informális interjú során csak annyit kérj, hogy mutassák be Neked az adott céget és az iparágat, mert szeretnél szakmailag fejlődni.

– Ha jól csinálod, ez lehet a legütősebb fegyvered az álláskeresésben, mert később nyitott pozíció esetén már a cég fog keresni Téged.

5 befektetés, amit évek múltán learathatsz!

– Ha elmúltál 40, biztos volt már, hogy azt érezted, „bárcsak többet tanultam, dolgoztam, fejlődtem volna fiatalabb koromban!”

– Szerencsésebb esetben persze azt is gondolhatod sokszor, „milyen jó, hogy olyan sokat tanultam, dolgoztam, fejlődtem fiatalabb koromban!”

– Akárhogyan is, a megszerzett tudás mindig befektetés, ami bármikor fialhat – mutatunk 5 tippet, amit már korán érdemes megfogadni!

A minimálbér már nem elég a közmunkával szemben

– A közmunkaprogram a kézzelfogható pozitív hozadékai mellett az elmúlt években átalakította a toborzási esélyeket.

– A minimálbéres munkák egyre kevésbé vonzóak a közmunkában résztvevő potenciális álláskeresőknek.

– A HSA a fokozódó nehézségek ellenére hisz abban, hogy korrekt viszonyokat teremtve a versenyszférában is megtalálhatják számításaikat a munkavállalók.

Több pénzt akarsz? Így beszélj róla JÓL az állásinterjún!

– Kevés pénz, bunkó főnök, kulimunka, motiválatlanság – számos oka lehet annak, hogy valaki munkahelyet váltana.

– Ha ezeket úgy mondod el az állásinterjún, ahogyan gondolod, sosem vesznek fel, mert például anyagias vagy, neked csak a pénz számít.

– Megmutatjuk, hogyan kezeld jól ezeket a szituációkat az állásinterjún, hogyan adj diplomatikus és jó választ.

– Tehát: Miért akarsz munkahelyet váltani?

Elefánt, vicc, kézilabda – ilyen is lehet az állásinterjú!

Lényegtelen, hogy milyen pozícióra jelentkezünk, mindig van esély rá, hogy belefutunk egy nem szokványos állásinterjús kérdésbe. Pl.: mit tennél, ha arra ébrednél, hogy egy elefánt van a kertedben? Elmondjuk, mire kíváncsiak az értelmetlennek tűnő kérdésekkel, és hogyan jöhetsz ki belőlük jól!

A siker, és ami mögötte van

Továbbra is a HSA Kelet-Magyarország vezető munkaerő-kölcsönző cége – derült ki a Budapest Business Journal 2014-es hivatalos adatokat feldolgozó rangsorából. Ehhez milyen árbevételre volt szükség? Mutatjuk!

Ezt kérdezd meg az állásinterjún, ha be akarsz vágódni!

A legtöbb állásinterjú végén eljön az a pont, amikor felcserélődnek a szerepek, és az interjúztató lehetőséget biztosít a pályázónak, hogy ő kérdezzen. Ilyenkor a lehető legnagyobb hiba, amit elkövethet az álláskereső, ha nem kérdez. Oké, de ha kérdezni kell, akkor mit? Mutatunk hét – pozíciótól függően – sikerbiztos tippet!

Így válaszd ki a jó referenciákat!

Sokszor előfordul, hogy egy álláspályázatban a munkáltatók kérnek referenciaszemélyeket, akiket aztán felhívnak, hogy külső forrásból is leellenőrizzenek. Nem mindegy azonban, hogy kit adunk meg referenciának, mert az erre alkalmatlan személy a legjobb szándékkal is árthat. Tippeket adunk a választáshoz!

Tizenöt éve változatlan névvel és adószámmal

A Hajdú-bihari Napló március 16-án egész oldalas interjút jelentetett meg az alapításának 15. évfordulóját ünneplő HSA ügyvezetőjével, Mátyás Lászlóval. A teljes szöveget közöljük változtatás nélkül – érdemes elolvasni!

Így kerülje el a 20 milliós bírságot!

Január elsejétől bevezették a fordított áfát a munkaerő-kölcsönzésben, amire elsősorban azért volt szükség, hogy ellehetetlenítsék az évente 30–35 milliárd forintot elnyelő cégeket. Sajnos azonban a törvénytelen úton járók feltalálják magukat a megváltozott körülmények között is. Mi most megmutatjuk, miért nem fog működni az ügyeskedésük!

Minden a telefonos állásinterjúról!

Egyre elterjedtebb a kiválasztás során a telefonos állásinterjú, ami sok szempontból különbözik a személyes verziótól. Mivel a HSA is gyakran alkalmazza ezt a módszert, gyakorlatias megközelítésből leírtuk, milyen témák kerülhetnek szóba és hogyan lehet felkészülni a telefonos állásinterjúra!

Így beszélj az angol nyelvű állásinterjún – példákkal!

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy az állásinterjún angolul is bizonyítania kell a jelöltnek, hiszen a munkáltatókat már nem győzi meg a nyelvvizsga megléte. Egy angol nyelvű állásinterjú viszont még annak is kihívást jelenthet, akinek a nyelvtudása stabil alapokon nyugszik. Tippeket adunk!

10 szó, amit ha követsz, bajban vagy!

Ha valaki hosszú ideje állásnélküli, vagy éppenséggel teljesen belefásult már a munkájába, akkor könnyen előfordulhat, hogy negatív folyamatok játszódnak le benne. Mutatunk 10 olyan fogalmat, amit mindenképpen kerülni kell a siker érdekében!

Ennyiféleképpen lehet lógni a munkából

A hírek szerint közel harmadával csökkent a betegszabadságra, illetve táppénzre vonuló munkavállalók száma az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, miközben a jelenleg is tomboló influenzajárvány ugyanúgy, vagy még talán intenzívebben szedi áldozatait. Tisztázzuk, hogy a 2015-ös törvénymódosítások után a munkavállalók mikor, hogyan és meddig mentesülhetnek a munkavégzés terhe alól!

Óránként 513 forintért már főnök lehetsz!

Bár a hazai foglalkoztatás terhei a legmagasabbak közé tartoznak Európában, van lehetőség a költséghatékonyságra. Erre jó az egyszerűsített foglalkoztatás, amelynél olcsóbban nem lehet munkavállalót alkalmazni. De mégis mennyibe kerül ez 2015-től?

Szép, új világ? Ezt hozza a fordított áfa!

Január elsejétől életbe lépett a fordított adózás a munkaerő-kölcsönzésben, ami röviden-tömören annyit tesz, hogy az áfával innentől nem a kölcsönbeadónak, hanem a kölcsönvevőnek kell elszámolnia. Ez persze rengeteg kérdést felvet, ezeket próbáljuk tisztázni.

Egész év táppénz = teljes szabadság

Január 1-től komoly változások léptek életbe a munkajogban: a vezető beosztású várandósokra is kiterjesztették a felmondási tilalmat, a munkáltatókat viszont hátrányosan érinti, hogy annak is teljes szabadság jár, aki akár egész évben táppénzen van. Sorra vettük az Mt. öt módosulását!

5 mondat, amit soha ne mondj egy állásinterjún!

„Gratulálunk, beküldött pályázata alapján szeretnénk behívni személyes állásinterjúra.” Ezt szeretné olvasni minden munkakereső, azonban ilyenkor hiába érezzük úgy, hogy nyerő szériába kerültünk, az állásinterjún apró banánhéjakon is elcsúszhatunk. Például ezzel az 5 mondattal.

5 ok a NEM-re egy állásajánlat esetén

Minél hosszabb ideje keres valaki munkát, érthető módon annál könnyebben rávágja az igent az első biztosnak tűnő lehetőségre. Nem mindig jön azonban be „a semminél minden jobb” elv. Bemutatunk 5 esetet, amikor az igen helyett a nem boldogít!

Vége az áfacsalók tízszeres piaci előnyének

Bevezetik a fordított áfát a munkaerő-kölcsönzésben, amitől a szakma törvénytisztelő fele a piac megtisztulását várja. A HR Portál interjújában a HSA Kft. cégvezetője, Papp Imre elárulta, örül, hogy az intézkedés ellehetetleníti a 30-35 milliárd forintot elcsaló munkaerő-kölcsönzőket, amelyek alapjaiban rengették meg az egész HR-szolgáltató szakma iránti bizalmat.

Fekete munka az önéletrajzban?

Nem bejelentett munka, be nem fejezett tanulmányok, sikeres államvizsga ellenére kézhez nem kapott diploma. Mind olyan problémás esetek, amelyeket nehéz megfogalmazni az önéletrajzban. Mit tegyetek? 1. Mondjatok igazat! 2. Fogadjátok meg a tanácsainkat!

Ők már nálunk dolgoznak, tegyél próbát Te is!

A HSA Kft. egyhetes ingyenes projektmenedzseri képzést hirdetett, amelynek résztvevői elsajátíthattak mindent, amit egy profi munkaerő-kölcsönzési koordinátornak tudnia kell. Sőt, a legjobbaknak állást is ajánlottunk. De még Te sem maradtál le!

Bosszút állhat a hallás- vagy látáskárosult dolgozó

Sokszor úgy gondolnak a cégek az üzemorvosra, mint a szükséges rosszra: fizetniük kell egy kötelezően előírt szolgáltatásért, ráadásul esetenként a munkavállalók is nyűgként tekintenek a vizsgálatokra. Azonban az üzemorvos hiánya komoly következményekkel járhat.

Fel tudod sorolni a 3 rossz tulajdonságodat?

Szinte nincs is olyan állásinterjú, amelyen ne szegeznék a jelöltnek a kérdést, hogy mi a három legjobb, illetve legrosszabb tulajdonsága. Előbbi még hagyján, na de utóbbira, hogyan lehet jól válaszolni, ha éppen el akarjuk adni magunkat? Úgy, ahogyan mindig kellene: őszintén!

Tetoválás vs. munka

Beleszólhat-e a munkáltató a dolgozók megjelenésébe? Előírhatja-e, hogy a tornacipő rossz, az öltöny vagy a kosztüm jó? Mondhatja-e azt az alkalmazottjának, hogy „amíg nálam dolgozol, a piercinget felejtsd, a tetoválást takard el”? Igen vagy nem?

Te munkaképes vagy a Google szerint?

Egy külföldi felmérés szerint a reménybeli munkáltatók 80%-a utánanéz a leendő alkalmazottainak az interneten. Azaz nagyon nem mindegy, mit osztunk meg magunkról a Facebookon, a LinkedInen, mint ahogyan az sem, mit ad ki rólunk a Google. Tényleg, Te magadra kerestél már?

Bemutattuk az oktatás jövőjét a bajai főiskolán

Visszaültettük az iskolapadba a bajai Eötvös József Főiskola tanárait, a továbbképzésünk témája pedig nem kevesebb volt, mint az oktatás jövője. Segítettünk abban, hogy miként lehet megragadni a diákok figyelmét az internet és az okostelelefonok korában.

Ezekről a pályázatokról még nem csúszott le!

Megmutatjuk, melyek azok a pályázati források, amelyeket még ebben az évben, illetve a jövő év elején meg lehet szerezni. A sikeres elbírálásban nagyon fontos szerepet játszik a statisztikai létszám, melynek stratégiai kialakításában a HSA komoly segítséget tud nyújtani.

Négyhavi pénzed bánhatja, ha kárt okozol

Mi történik, ha elveszítjük a céges mobiltelefont? Vagy ha véletlenül összetörjük a céges számítógép monitorát? Esetleg balesetet szenvedünk a céges autóval? Életszagú példákon mutatjuk be, mikor, milyen kártérítésre kötelezhető a munkavállaló.

Apró, de nem jelentéktelen hibák

A tavalyi év második felében több mint minden tizedik kontrollált céget szankcionáltak valamilyen módon a munkaügyi ellenőrök. Nem csak a fekete foglalkoztatással lehet kivívni a hatóságok haragját, a hiányos munkaügyi adminisztráció is büntetéshez vezethet.

5 alaplépés álláskeresőknek

Ha elveszíti a munkáját az ember, vagy az iskola kapuján kilépve nem találja a helyét a világban, hajlamos kapkodni és kétségbeesni. Mi most összeírtuk az 5 legfontosabb dolgot, amit egy álláskereső megtehet a saját érdekében.

Ilyet ne posztolj, ha fontos az állásod!

Téved, aki azt hiszi, hogy a munkáltatók nem ellenőrzik az alkalmazottak Facebook-profilját! Hiába adunk be egy jó önéletrajzot, állást bukhatunk el azzal, ha mellette nem megfelelően viselkedünk a közösségi térben. Íme 4 dolog, amit jobb kerülni, ha számít a munkád!

A fekete „50” árnyalata

Nem csak az számít fekete foglalkoztatásnak, ha egyáltalán nem jelentik be a dolgozót a munkavégzés idejére. Összegyűjtöttük azokat a tipikus szabálytalanságokat, amelyekre ugranak egy munkaügyi ellenőrzés során.

Így építs karriert a neten!

Az üzleti élet Facebookjának nevezik a LinkedInt, és ezt egyre kevésbé érezzük túlzásnak. Külföldön már rég felfedezték, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a közösségi oldalban, de az elmúlt egy évben idehaza is megindult a netes karrierépítés.

Munkahelyi „kémjátszma”

A munkáltatónak értelemszerűen joga van ellenőrizni az alkalmazottját, de az már nem egyértelmű, hogy ezt milyen mértékig és hogyan teheti meg. Mi a helyzet a zárható fiókkal, a céges telefonnal vagy az e-mailekkel? Utánajártunk, hogy a feleket milyen jogok illetik meg!

Segítség, táppénzcsalók!

Akár egy közösségi oldalra feltöltött fotó is lebuktathatja azokat, akik táppénzcsalást követnek el, magyarán annak ellenére maradnak otthon betegség ürügyén, hogy kutya bajuk sincsen. A cégek egyszerűen kezdeményezhetik alkalmazottaik ellenőrzését az OEP-nél.

Éljen a szabadság!

Javában zajlik a „Balatoni nyár”, az persze úti céltól független tény, hogy a nyár a szabadságolások epicentruma. A legtöbb munkavállaló ilyenkor szeretne egy-két hétre kiszakadni a mókuskerékből. De vajon tisztában vannak-e a felek a szabadságolás szabályaival?

Mennyi legyen a bérigény?

Nem ritka, hogy egy-egy álláshirdetésben már az önéletrajzhoz kérik a bérigény megjelölését. Kétségkívül ez az első komoly próbatétele a pályázónak: keveset nem akar mondani, mert annyiért veszik fel, de sokat sem, mert akkor meg nem veszik fel. Mi a jó megoldás?

Te is fizetsz azért, hogy dolgozhass?!

Amióta világ a világ, a munkába járást valahogyan meg kell oldani – hacsak nem mi vagyunk az Egyesült Államok elnöke, akinek a Fehér Ház az otthona és a munkahelye is egyben. És itt jön a millióforintos kérdés: kit terhel az utazás költsége? A munkavállalót vagy a munkáltatót?

Rés a pajzson – avagy védett-e a szülő nő állása?

A gyermekvállalást megelőző egyik legnagyobb félelem, hogy abban a két-három évben, amíg a kismama otthon marad, nem veszti-e el az állását. A felmondási védelem korábban három évig nyugodt álmokat garantált az anyukáknak. Ez most is létezik, de a teljes biztonság megszűnt.

Ha gyermeket vállal, ezt kell tudnia!

Idén több, a gyermekvállalókat érintő pozitív törvényi változás is történt. Megérkezett a gyed extra, amelynek köszönhetően már lehet dolgozni és támogatást kapni egyszerre. De az egyetemi évek alatt szülő nőket is segítik.

Bolti eladótól a vezérigazgatóig

Olyan ez, mint amikor a folyó egyik partjáról át szeretnénk jutni a másikra, de nem tudunk úszni, és egyetlen tutaj/csónak/hajó sincs kéznél. Csak egy híd van. Munkaerőpiacra átfordítva: az egyik parton vannak az álláskeresők, a másikon meg a munkák. A híd pedig a munkaerő-közvetítő. És van, hogy tényleg nincs más megoldás. Mutatjuk!

Így kerülheti el a munkaügyi bírságot!

Maga a munkaügyi bírság persze csak a kezdete annak a lavinának, amelyet elindíthat egy váratlan audit. Az uniós és magyar pályázatokból való kétéves kizárás, plusz a várható adóellenőrzés fáj csak igazán a KKV-szereplőknek. A HSA szakértője elárulja, hogyan védheti ki!

Így lehet nyugdíja cafeteriából

Ön tudja már, miből lesz nyugdíja tíz, húsz, harminc vagy negyven év múlva? Az állami nyugdíjrendszert gombaként ellepő rémhírek ellenére is csak kevesen gondolnak a saját jövőjükre, holott a cégek közel háromnegyede a cafeteria keretében megoldást kínál a problémára.

Jobb, ha kétszer is meggondolja...

A régi Polgári törvénykönyv közel 55 évig szabályozta a kapcsolatainkat, március 15-től azonban megérkezett az új változata, amelybe eddig ismeretlen fogalomként került be a sérelemdíj. Ez vajon milyen mértékben befolyásolja a munkajogviszonyokat? Mostantól jobb, ha mindkét fél kétszer is meggondolja, mit beszél!

Ha nyelvet tanulnál, ezt válaszd!

Sokáig azért tanultak nyelvet az emberek, mert kötelező volt. Például nem kapták kézhez a diplomájukat, ha nem mutatták be a nyelvvizsgájukat. Manapság viszont már azért kell idegen nyelvet tanulni, mert lassan létszükségletté válik. Persze az sem mindegy, melyiket sajátítjuk el.

A világ, ahol nincsen bérminimum

Az idényjellegű munkák elvégzésére tavaly nyár óta az egyszerűsített foglalkoztatás és a munkaerő-kölcsönzés mellett egy harmadik megoldás is létezik: a szociális szövetkezet. Mi ez, és miként fordulhat elő, hogy nem vonatkozik rá a kötelezően előírt bérminimum?

Nem könnyű a külföldi munkavállaló élete

A HSA sokszor a Vajdaságból és Erdélyből érkező álláskeresőknek is segít a magyarországi elhelyezkedésben, így első kézből tudjuk, a bürokrácia nem könnyíti meg a külföldről érkező munkavállalók életét. Éppen ezért senkinek sem árthat egy kis útmutatás.

Olyan céget építünk, amely túlél bennünket

Most, hogy a HSA Kft. betöltötte a 14. életévét, kicsit gondolkodóba estünk. Elmélkedtünk azon, hogy a 2000-es indulásunk óta honnan hová jutottunk, és mindeközben mennyit változott a munkaerő-kölcsönzés Magyarországon. Úton a vadgazdaságtól a vállalati stratégiáig.

Álláskeresés több eséllyel? Lehetséges!

Mindenkinek a saját döntése, hogyan próbál érvényesülni a munkaerő-piacon. Lövöldözhetjük vaktában az önéletrajzokat, mint a Rambóvá szellemülő Sylvester Stallone a golyókat, de nem biztos, hogy célt érünk vele. Az álláskeresés hosszú és fárasztó út, amelyen nem árt egy segítő társ!

Büntetésből bérlevonás? Nem úgy van az!

Selejtes terméket gyártottunk? A mulasztásunkból raktárhiány keletkezett? Bármilyen módon kárt okoztunk a munkáltatónknak? Szokták mondani, csak az hibázik, aki dolgozik. Mindenesetre kártérítés címén nem vonhatnak le pénzt a fizetésünkből. Közvetlenül legalábbis nem.

Lakáshitel-törlesztés cafetériából

A munkáltatók egy ideje adhatnak adómentes lakáscélú támogatást az alkalmazottaiknak, de eddig ez csak lakásvárárlásra, építésre vagy felújításra vonatkozott. Mostantól viszont már meglévő lakáshitel-törlesztésre is lehet kérni a juttatást, feltéve, hogy „méltányolhatóak” a lakásigényeink.

Az ember is számít, nemcsak a szakma

Azt mondják, az első benyomás a legfontosabb. Igaz, de egy állásinterjún nem biztos, hogy a jelölt mindig az igazi arcát tudja mutatni, pláne, ha nemcsak az anyanyelvén kell megszólalnia. Ilyenkor jól jön egy kis segítség, a következő történet is ezt példázza.

Munkaügyi vétség? Tízmillió!

Akár tízmillió forintos bírságot is fizethet az a cég, amelyik megszegi a tavaly év végén módosult munkaügyi ellenőrzés szabályait. Sőt, visszaeső esetén ennek a súlyos összegnek a dupláját is. A HSA Kft. most bemutatja, mennyit spórolhat, ha a törvényes úton jár!

Mit vizsgálhat a munkaügyi felügyelő?

Miközben napról napra közeledik március 15-e, amely idén nemcsak az 1848-as szabadságharc emlékműsorait hozza el, hanem az új Polgári törvénykönyvet és a Munka törvénykönyvének „ráncfelvarrását” is, más fontos munkaügyi kérdésekben már megváltozott a jogalkotás. Módosultak a munkaügyi ellenőrzés szabályai.

A munkavállalók őrangyala: bérgarancia támogatás

Annak aki tisztességesen elvégzi a dolgát, jár az egyesség szerinti fizetés. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a munkáltató nem tudja kiegyenlíteni tartozását, mert például felszámolás alatt áll. Erre van a bérgarancia támogatás, amely január elsejétől a kölcsönzött munkavállalókat is őrangyalként védelmezi.

Lehetőségek az előítélet árnyékában

A megváltozott munkaképességűek nem 100 százalékos értékű emberek, és nem érdemes őket alkalmazni. Ez a mondat egyszerűen nem igaz. Pontosabban egyik állítása sem igaz: lehetnek teljes értékű emberek és igenis megéri őket alkalmazni. Azt is elmondjuk, hogy miért!

A szabadság is szabadságot szül – itt az új Mt.

Az elmúlt négy évben hétszer változott a Munka törvénykönyve, 2014. január 1-től pedig életbe lépett a nyolcadik módosítás is az említett időintervallumban. Ennek két fő csapásiránya volt: a kötetlen munkarend szabályozása, illetve a szabadság kiadására vonatkozó előírások a tárgyévet követően. A HSA Kft. - A hazai személyzeti szolgáltató bemutatja, eztán mi megengedett, és mi nem az.

Piacvezető szerepben Kelet-Magyarországon

A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészítette a személyzeti szolgáltató cégek rangsorát a Budapest Business Journal. A HSA Kft. a munkaerő-kölcsönzők és a munkaerő-közvetítők mezőnyében is előkelő helyen szerepel, a kelet-magyarországi székhelyű cégek tekintetében pedig mindkét összevetésben piacvezető.

Új iroda, új munkahelyek, új lehetőségek

A HSA júniusban nyitotta meg új irodáját Szarvason, és az első fél év elteltével érdemes levonni a konzekvenciákat. Az iroda vezetője, Farkas Adrián örömmel számolt be a sikeresen megvalósuló projektekről, és bizakodó a jövőt illetően.

Pulykapénz helyett cafeteria


A bevásárlóközpontokban szépen sokasodik az egy négyzetméterre jutó vásárlók száma, a plázarádiókban már hetek óta egymást váltják a hideg beköszöntével leporolt, összebújós, mézes-mázos melódiák. Ha másból nem is, ebből egyértelműen következik: hamarosan itt a karácsony, itt az év vége. És itt az ideje a bónuszok, jutalmak kiosztásával kedveskedni a dolgozóknak.

Kis rugalmasság, nagy pályázati forrás

Hacsak nem rendelkezünk Nostradamus látnoki képességével és jóstehetségével, a mai magyar gazdasági környezetben nehéz azt is kiszámítani, mi történik holnap, nemhogy két év múlva. Márpedig a pályázatok sokszor pontosan ezt követelik meg a KKV-szektortól.

Átvállaljuk a rehabilitációs hozzájárulást

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor gyarapodik a cégünk, és egyre több munkavállalóra van szükségünk. Aztán mihelyt eléri a foglalkoztatottak létszáma a 25 főt, kénytelenek vagyunk megbarátkozni a rehabilitációs hozzájárulással. Mi ez pontosan, és mit tehetünk vele?

Hogy ne verjenek át!

Attól, hogy elvégzed a munkát, és meg is kapod érte a megbeszélt fizetést, még nem biztos, hogy törvényes a foglalkoztatásod. Ennek pedig te is megiszod a levét. Megmutatjuk, mire figyelj oda, hogy ne járj úgy, mint közel tízezer átvert dolgozó szeptember elején.

Mindenki másképp csinálja

A NAV a közelmúltban leplezte le az egész országot behálózó feketegazdasági hálózatot, amely többmilliárdos adócsalást követett el, és tízezer embert foglalkoztatott illegálisan saját munkaerő-kölcsönző cégein keresztül. Akkor mostantól az összes munkaerő-kölcsönző gyanús lenne? Aligha!

Velünk indult a debreceni BNI

Sokszor még ma is igaz, pedig több mint 2000 évvel ezelőtt írta az ókori római irodalom jeles alakja, Quintus Horatius Flaccus a következőt: „Aki megkezdte – felét elvégezte a munkának”. Nos, a HSA ott volt a debreceni BNI születésekor, joggal hihetjük tehát, hogy részünkről a munka megkezdődött. Mégsem érezzük azt, hogy a felét máris elvégeztük, mert a tettvágyból sosem fogyunk ki.

Mezőgazdasági idénymunka – szabályszerűen

Javában folynak az őszi mezőgazdasági munkálatok, a termények betakarítása, majd vetése. Ezért láttuk időszerűnek, hogy rendet tegyünk a mezőgazdasági idénymunka esetén gyakran alkalmazott egyszerűsített foglalkoztatás útvesztőjében. Mi szabályos, és mi nem az?

Így építse cégét kiszervezéssel!

Bizonyára Ön is kíváncsi azokra a „belső titkokra”, amelyeket a folyamatosan megújuló és évről évre gyarapodó vállalatok sikertörténetük egyik legfőbb okaként oly’ féltve őriznek. 

Ingyenes konzultáció

Válasszon időpontot, témakört és szakemberünk felkeresi Önt. Tárgyaljon létszámgazdálkodási lehetőségekről és megoldásokról teljesen ingyenesen.