7 lépésben a tisztelet megszerzéséért a munkahelyen

Van az a mondás, miszerint az ördög a részletekben rejlik. Igaz ez arra is, ahogyan érdemes viselkednünk a munkahelyen, hiszen nem mindegy, hogyan ítélnek meg bennünket a kollégáink. A következő hét pont megfogadásával kiérdemelheted a munkatársaid tiszteletét.

munkahelyi tisztelet

1. Kérdezz bátran

Sokan azért nem mernek kérdezni a munkahelyükön, mert azt a gyengeség vagy a tájékozatlanság jelének tartják. Ez butaság! Aki kérdez, az információkat gyűjt, aki pedig információkhoz jut, az jobban képes végezni a munkáját. Sose gondoljuk azt, hogy nem kérdezhetünk a munkahelyünkön, hiszen ott mindenki érdeke az, hogy jól tudjuk ellátni a munkánkat.

2. Hallgass empátiával

Egy munkahelyen nemcsak a szakmai érdemekkel lehet kivívni a kollégák tiszteletét, hanem emberi tulajdonságokkal is. Ilyen például, ha odafigyelünk a másikra, időt és energiát fordítunk arra, hogy meghallgassuk őket. Mindezt úgy tegyük, hogy közben meg is akarjuk érteni a helyzetüket, empátiával figyelünk oda a mondandójára.

3. Tarts szemkontaktust

Amikor beszélsz egy munkatársaddal, nézz a szemébe, tartsd a tekinteted az arcán. Ha társalgás közben a mobiltelefonodat vagy a számítógéped képernyőjét bámulod, akkor valójában nem tiszteled meg a másikat a figyelmeddel. Ha tiszteletet vársz másoktól, te is tiszteld meg őket!

4. Adj teret a négyszemközti beszélgetéseknek

Csoportos megbeszélések, eligazítások, meetingek vagy tárgyalások (nevezzük akárhogyan) minden munkahelyen vannak, de vannak olyan helyzetek, amiket jobb négyszemközt megbeszélni egy-egy kollégával. Ha négyszemközt kikérjük egy munkatársunk szakmai véleményét, az nemcsak nekünk lehet hasznos, de a másik félnek is jól esik majd, hiszen ezzel elismerjük a hozzáértését.

5. Legyél tisztelettudó mindenkivel

Minden munkahelyen van egyfajta hierarchia, amelynek mindig lesznek az legalján álló munkatársak. Dolgozz bármilyen pozícióban, legyél akár vezető vagy maga a vezérigazgató, mindig ügyelj arra, hogy ne fölényeskedj az alacsonyabb beosztásban dolgozókkal. Add meg a tiszteletet mindenkinek, legyél udvarias és a segítőkész, mert ezzel kivívod mások elismerését.

6. Érintéssel is kommunikálj

Amikor azt mondjuk, hogy vesd be az érintést is a munkahelyi kommunikációban, még véletlenül sem arra gondolunk, hogy fogdosni kellene a kollégákat! Sajnos ezt manapság muszáj tisztázni, ugyanakkor a jól használt, finom érintésnek igenis helye és jelentősége van a munkahelyen. Gondolunk itt a kézfogásra, gyengéd vállveregetésre például, amellyel megerősíthetjük munkatársaink irányába szavakkal tett elismerésünket. Ezek erősítik a kapcsolatot két fél között.

7. Használd a mosolyodat

Bár egy munkahely alapvetően komolyságot követel meg az embertől, nem szabad napi nyolc órában gépként viselkedni. Fontos, hogy a munkatársak lássák rajtad, hogy te is ember vagy, tele érzésekkel. Szokták mondani, hogy a legrövidebb út két ember között egy mosoly, és van ebben igazság. A mosoly és az érzelmek kimutatása segíthet az embereknek komfortosan érezni magukat, így mélyebb kapcsolatot kialakítani másokkal.

Ingyenes konzultáció

Válasszon időpontot, témakört és szakemberünk felkeresi Önt. Tárgyaljon létszámgazdálkodási lehetőségekről és megoldásokról teljesen ingyenesen.