Egy jó főnök öt parancsolata – a tied betartja őket?

Vezetőnek lenni nem könnyű feladat, hiszen egyszerre kell ellenőrizni és szabadságot adni, irányítani és együttműködni, eredményeket követelni és empatikusnak lenni. Összeírtuk a jó főnökök öt parancsolatát, amelyek ha nincsenek is kőtáblába vésve, de érdemes őket betartani.

főnökök parancsolata

1. Nemcsak a száját, hanem a fülét is használja

Magasabb pozícióból mindig sokkal könnyebb beszélni, mint hallgatni. Az ember eléggé gyarló ahhoz, hogy hajlamos akár tudat alatt is felsőbbrendűnek érezni magát a beosztottjaival szemben, holott egy csapat akkor működik igazán jól, ha nem egy önkényuralmi diktátor, hanem egy párbeszédekre nyitott vezető irányítja. A párbeszéd legfőbb jellemzője pedig az, hogy nemcsak beszélünk, hanem hallgatunk is benne. Egy jó vezető nemcsak utasításokat és értékeléseket osztogat, hanem képes meghallani kollégái érveit, észrevételeit, véleményeit, kéréseit, és megfontolni azokat.

2. Vállalja a felelősséget

Általánosságban igaz, hogy egy főnöknek nem kell mindenhez értenie. Egy cégen belül különböző szakterületek vannak a könyveléstől a gyártáson át az értékesítésig, így furcsa is lenne, ha egy ember mindegyik területen birtokolná a bölcsek kövét. Ebben az esetben munkatársakra sem lenne szüksége… Ha nem is érthet mindenhez, de valamekkora rálátása az összes területre kell, hogy legyen, hiszen a végső döntések meghozatal az ő felelőssége. Ezt pedig nem háríthatja át a beosztottjaira. Egy jó főnök megbízik a kollégáiban, beszerzi tőlük a szükséges információkat, de ezek alapján ő vállalja a döntések súlyát.

3. Állandó tanulásban van

A legjobb főnökök sosem érzik azt, hogy a munkájuk végére értek. Mindig azon jár a fejük, hogyan lehetne hatékonyabban vezetni a cégüket vagy a csapatukat. Ezért folyton tanulnak. Nem feltétlenül csak tankönyvekből, továbbképzésekből vagy konferenciákból, hanem a mindennapi helyzetekből. Kielemzik őket, felmérik, hogy mit lehetett volna jobban csinálni, így legközelebb már erre törekednek a gyakorlatban.

4. Nem kioktat, hanem tanít

Egy főnök, azzal tudja a legjobban demonstrálni a hozzáértését, és egyúttal kivívni a munkatársai tiszteletét, ha tanítja őket. Mutat nekik valami újat, ami lehet szakmai fogás vagy csak szemléletmódváltás, a lényeg, hogy a kolléga azt érezze, hogy ezzel jobbá teszi a munkáját. Lehet mentorálni valakit, vagy új ötletekkel előállni az értekezleteken – nagyon sokféle módon lehet a tudást megosztani. Az a fontos, hogy ezt milyen stílusban teszi az ember: a segítőszándéknak kell átjönnie belőle, nem pedig a fölényeskedésnek, hogy a főnök mindenkinél mindent jobban tud.

5. Megosztva uralkodik

Lehetetlen egy kézben tartani mindent, akármilyen erős kézről is van szó. Nem gyengeség, ha egy vezető segítséget kér a kollégáitól, épp ellenkezőleg: ettől csak jobban fogják tisztelni, feltéve, hogy mellette a 2. pontot is betartja. Akkor lesz jól működő a csapat, ha a munkatársak bizonyos fokig szabad kezet kapnak, és ezzel ők egyrészt kiteljesedhetnek, másrészt levehetnek némi terhet a vezető válláról. Csak sose felejtsük el megköszönni a segítséget annak, akit megillet!

Ingyenes konzultáció

Válasszon időpontot, témakört és szakemberünk felkeresi Önt. Tárgyaljon létszámgazdálkodási lehetőségekről és megoldásokról teljesen ingyenesen.