Ezeket az újévi karrier-fogadalmakat be is lehet tartani!

Újévkor az ember úgy érzi, hogy új kezdet küszöbén áll, lehetősége van tiszta lappal indulni, jobban szervezni az életét. Megnéztük, hogy miként használhatjuk ki ezt a lendületet a munkánkban.

Újévi fogadalmak

Csak látogassunk el januárban az edzőtermekbe! Tumultussal találkozunk majd, mert év elején sokan megfogadják, hogy jobban odafigyelnek magukra, egészségesebben élnek, ezért ráveszik magukat a régóta halogatott testmozgásra. Sajnos azonban a kezdeti lendület hamar szertefoszlik, mert a legtöbben gyors sikerben bíznak, ám senkinek sem lesz két hét alatt olyan izmos teste, mint Cristiano Ronaldónak, és sikerélmény hiányában feladják a küzdelmet. Éppen ezért érdemes reálisan megvalósítható célokat kitűzni ilyenkor, és ez a karrierünkre is igaz.

Szeretnénk több pénzt keresni? Nagyszerű! Mérjük fel reálisan, hogy rendelkezünk-e a jobb fizetéshez szükséges képzettséggel, szakmai tudással és tapasztalattal. Nézegessük az állásajánlatokat, már a kiírások feltételeiből lemérhetjük, hogy hány pontnak felelnénk meg. Ha őszintén magunkba nézve úgy gondoljuk, hogy többet érünk a munkaerőpiacon, mint amennyire megbecsülnek minket, akkor pályázzunk, a HSA állásajánlatai között is szemezgethetünk.

Ha viszont nem felelünk meg az elvárások legalább 90 százalékának, ha hiányzik a megfelelő végzettség, a tapasztalat vagy a nyelvtudás, akkor kisebb lépésekben kell haladnunk a cél felé. Lehet, hogy nem lesz egyik hónapról a másikra olyan fizetésünk és állásunk, amiről álmodozunk, de megindulhatunk feléje. Tűzzünk ki apróbb, megvalósítható célokat, melyek teljesítése végül mind hozzájárul majd a végső cél eléréséhez!

Úgy mint…

1. Érkezzünk fél órával korábban a munkahelyünkre! Általában a munkahelyi első fél óra csevegéssel telik el, hiszen ékezéskor mindenkinek van valamilyen újságolnivalója. Ha ezt megelőzve érünk be, mire a kollégák elkezdenek szállingózni, mi már belelendülhetünk a napunkba, és azt fogjuk érezni, hogy nem saját magunk mögött, hanem előtt járunk egy lépéssel.

2. Ebédszünetben sétáljunk egyet! A számítógép előtt elfogyasztott szendviccsel sem időt, sem energiát nem spórolunk, ellenben fájó fejjel állunk majd fel a több mint 8 órán át tartó ülőmunka végén. Az ebédszünetben szellőztessük ki a fejünket egy rövid sétával a szabad levegőn. Frissebben, új lendülettel és kreatív gondolatokkal a fejünkben térünk majd vissza.

3. Tegyünk plusz tíz százalék energiát olyan munkafolyamatokba, amelyeket eddig minimális odafigyeléssel végeztünk. Ha például egy projekt pénzügyi elszámolásánál már csak rutinszerűen dobáljuk a számokat az Excelbe, érdemes egy kicsit több figyelmet fordítani rá. Lehet, hogy néhány mozdulattal kördiagramot is kinyerhetünk az adatokból, ami hasznos következtetéshez vezethet.

4. Pótoljuk a hiányosságainkat! Az előző három lépéssel a jelenlegi munkánkat végezhetjük jobban, amire mások is felfigyelhetnek, ami által pozitív irányba javulhatnak a munkakörülményeink. De ha még ez sem elég, fordítsunk időt és energiát a tanulásra, hozzuk be a hátrányunkat azokban a dolgokban, amelyek meggátolják, hogy egy jobb munkahelyre váltsunk.

Ingyenes konzultáció

Válasszon időpontot, témakört és szakemberünk felkeresi Önt. Tárgyaljon létszámgazdálkodási lehetőségekről és megoldásokról teljesen ingyenesen.