Van-e helye a hobbiknak az önéletrajzban?

Visszatérő kérdés az önéletrajzírással kapcsolatban, hogy kell-e, érdemes-e benne szabadidős tevékenységekről, hobbikról írni. Egy biztos: színesítheti a rólunk kialakult képet, de kockázatokkal is járhat. Körbejártuk a témát.

Hobbi az önéletrajzban

Kell-e írni a hobbiról az önéletrajzban?

Hogy kell-e a hobbijainkról írni az önéletrajzban, ahhoz első lépésben gondoljuk végig a dokumentum célját. Az önéletrajz olyan, mint egy vázlat a szakmai pályafutásunkról: tömör, rövid, jól áttekinthető és lehetőleg érdekfeszítő képet kell, hogy mutasson a szakmai életünkről. Erre azért van szükség, mert egy-egy állásra akár több mint száz jelentkezés is befuthat, és a HR-esek ilyenkor úgy dolgoznak, mintha egy tésztaszűrővel ki akarnák szűrni egy leves értékes sűrűjét – az alapvető elvárásoknak megfelelő önéletrajzokat félreteszik, a többit kiselejtezik.

Ebben a folyamatban a hobbi természetesen nem kap hangsúlyos szerepet, mert első körben nem az ember személyisége a legérdekesebb, hanem az, hogy rendelkezik-e azokkal a szakmai kompetenciákkal és tapasztalatokkal, amelyek szükségesek a feladat ellátásához. Ezért mindenképpen vannak az önéletrajznak kötelező elemei, mint például a kapcsolattartási adatok megadása, az iskolai végzettségek felsorolása vagy a munkatapasztalatok pontokba szedése, amelyek segítik az iménti szűrési folyamatot. De a hobbi semmi esetre sem tartozik ezek közé, tehát senki ne érezze úgy, hogy kötelező erről írni az önéletrajzban!

Érdemes-e írni a hobbiról az önéletrajzban?

Hogy kell-e és érdemes-e, az persze két külön kérdés. Ha jó sakkozóként már egy lépéssel előrébb járunk fejben, és nem csak arra koncentrálunk, hogy az első szűrőn átjussunk, hanem arra is, hogy mi várhat ránk egy személyes állásinterjún, akkor nem rossz ötlet a hobbinkról is beleszőni egy-két gondolatot az önéletrajzba. Egy állásinterjúra nemcsak mi készülünk fel, hanem az interjúztatók is, akiknek ehhez az önéletrajzunk ad iránymutatást. Ha adunk meg benne információt a hobbinkról, az egy kiváló feszültségoldó apropót is szolgáltathat az állásinterjún kialakuló beszélgetéshez, ami mindenképpen pozitív.

Ugyanakkor veszélyekkel is járhat a hobbiról való értekezés az önéletrajzban, ugyanis a szabadidős tevékenységeinkkel félinformációkat adunk a személyiségünkről, ami téves következtetésekhez is vezethet egy idegen számára. Például sokszor olvasható az önéletrajzban az olvasás, mint hobbi, mert azt gondoljuk, hogy az olvasott ember művelt és tájékozott, de lehet egy olyan jelentése is, hogy magunknak valóak vagyunk, azért temetkezünk a könyvekbe. Megvan annak a kockázata, hogy az önéletrajz olvasója, akinek csak felületes képe van rólunk, nem azt a pozitív dolgot látja a megadott hobbink mögé, mint amit mi el szeretnénk érni vele.

Ha mégis írunk hobbit, mit írjunk?

Ha ennek ellenére úgy döntünk, hogy írunk hobbit, akkor alapszabály, hogy mindenképpen olyat válasszunk, amit tényleg művelünk is, mert sosem tudhatjuk, hogy az interjúztató mennyire van otthon a témában. Ha ő szakértője, mi pedig füllentettünk, az hamar kellemetlen helyzetbe sodorhat minket.

Jó példa lehet a sportos aktivitás, például a jógázás, az extrém vagy kitartást igénylő sportok űzése. Előbbi koncentrációt és nyugodtságot feltételez, utóbbiak pedig arról árulkodnak, hogy szívesen kilépünk a komfortzónánkból. Hasonlóan hatékonyak lehetnek a művészi tevékenységek, a zenélés vagy a fotózás például azt a képet festi, hogy képesek vagyunk hosszú időn át képezni magunkat, és jó a koncentrációs készségünk.

Ingyenes konzultáció

Válasszon időpontot, témakört és szakemberünk felkeresi Önt. Tárgyaljon létszámgazdálkodási lehetőségekről és megoldásokról teljesen ingyenesen.