Kérdése van? Ingyenes zöld számunk: 06/80 980-045 info@hsakft.hu

A tökéletes állásinterjús megjelenés titkai

Hozzáadva: 2017-11-30

Nem a ruha teszi az embert, tartja a mondás, de mindannyian tudjuk, hogy egy kicsit azért mégis. Az első benyomás egyszeri és megismételhetetlen, ami alapján tudat alatt előre eldöntjük, hogy a másik fél szimpatikus-e. Később ezen a képen persze lehet ilyen és olyan irányban is változtatni, de főleg pozitívba nehéz.

Ezért nagyon fontos, hogy az állásinterjún már a megjelenésünkkel arra törekedjünk, hogy jó legyen a rólunk kialakuló első benyomás. Mert ha így lesz, akkor könnyebb dolgunk lehet a szakmaiságunk igazolásában is. De ami a legfontosabb: egy rosszul megválasztott öltözékkel előre lerombolhatjuk minden esélyünket az állás megszerzésére akkor is, ha szakmailag teljesen alkalmasak lennénk rá.

Vannak íratlan szabályok, amelyek betartásával nem hibázhatunk a megjelenésünket tekintve, amikor állásinterjúra készülődünk. Ezeket vettük sorra, hogy az állásinterjún tényleg ne a ruha döntsön a sorsunkról, hanem eljussunk addig, hogy a tudásunk számítson.

1. Ápoltság = megbízhatóság

Az első benyomás összetevői a látvány, a hanghordozás, a kézfogás és az illat. Ha valaki ápolt és elegáns, a leendő munkaadó hajlamosabb azt feltételezni róla, hogy intelligens, kellemes és megbízható személyiség. Ezért ügyeljünk a körmeink, a hajunk, férfiak esetében az arcszőrzetünk ápoltságára, illetve arra, hogy tiszta ruhában jelenjünk meg az állásinterjún.

2. Mennyire kell kiöltözni?

Ahány cég, annyi szokás. Azok az idők már elmúltak, amikor kötelező volt tetőtől talpig „ünneplőben” állásinterjúra menni, de az elegancia továbbra is alapkövetelmény. Minél magasabb szintű pozícióról van szó, annál inkább elvárás férfiaknál az öltöny, nőknél a kosztüm. Érdemes tájékozódni a cég honlapján, közösségi médiás oldalain, ahol a képekből láthatjuk, hogy mennyire laza öltözködés a megszokott az adott cégkultúrában. Érdemes ehhez igazítani az állásinterjús megjelenésünk komolysági fokát.

3. Legyünk hűek önmagunkhoz

Fontos, hogy önazonosak, hitelesek maradjunk. Ha a megjelenésünk nincs összhangban a személyiségünkkel, kényelmetlenül érezzük majd magunkat az öltözékünkben, és végül nem leszünk szimpatikusak. Például az a férfi, aki a mindennapokban laza, sportos stílussal rendelkezik, és leggyakrabban farmert, sportcipőt hord, felveheti az öltönyt az állásinterjúra, de ne viseljen nyakkendőt is, így megtartja a személyiségéhez passzoló sportosan elegáns hatást.

4. Női alapszabályok

 • Szoknyahossz legalább térdig érő legyen.
 • Testszínű harisnya viselése kötelező.
 • Zárt cipő ajánlott, mert a nyitott, lábujjakat szabadon hagyók nem ebbe a helyzetbe illőek.
 • Ne legyen túlzó a sminkünk.
 • Kerülendő a nagy dekoltázs.
 • Ne legyen túl magas sarkú a cipőnk.

5. Férfi alapszabályok

 • Megfelelő ingméretet válasszunk.
 • Ha a zakó színe eltér a nadrágétól, ügyeljünk arra, hogy mindig a nadrág legyen a sötétebb.
 • A cipő mindig tiszta és ápolt, valamint azonos színű legyen az öv színével.
 • A dokumentumokat mappában tartsuk (ez hölgyekre is érvényes).
 • A kék szín a megbízhatóság jele, bátran alkalmazzuk.

Bejelentkezés

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Elfelejtett jelszó

Állás keresés

Részletes álláskereső