Kérdése van? Ingyenes zöld számunk: 06/80 980-045 info@hsakft.hu

„Legyen az év minden napján karácsony!”

Hozzáadva: 2018-12-21

Szimbolikus, ahogyan az ünnepi napokban az egész évben szünet nélkül zakatoló nagy munkagépek elcsendesülnek. Ilyenkor mintha kicsit megállna az élet, és észrevesszük azokat az értékeket is, amelyek mellett a munkanapok rohanásában elszaladunk. Most bemutatunk Nektek egy igazán értékes munkát végző csapatot: a Gyermekremény Alapítványt.

Az a szép a karácsonyban, hogy ebben az időszakban sokakban felerősödik a segítőszándék. Az „adni jó” jegyében sokkal többen gondolnak az elesettekre, mint általában. A HSA-nál mi is adománygyűjtést szervezünk decemberben évről évre, és a debreceni irodánkban kihelyezett gyűjtőládában idén is szépen gyűltek a tartós élelmiszerek és tisztálkodószerek, amelyeket most már nem először a Gyermekremény Alapítványra bíztunk, hogy a legmegfelelőbb helyekre juttassa el.

2016-ban találtunk rá erre a pici szervezetre, annál több értékkel. Volt, hogy személyesen is elkísértük őket az adományok kiosztására, így a saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy nemcsak értik a dolgukat, hanem nagy felelősségérzettel és érzékenységgel segítik a rászorulókat. Az alapítvány képviseletében Nagy Judittal beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogyan választják ki a debreceni és környékbeli felkarolt családokat.

„Fogyatékkal élő és tartósan beteg gyermekeken próbálunk segíteni. Utóbbiaknál széles a skála, a komolyabb asztmától az ételérzékenységig sokféle eset elképzelhető, amikor a gyermek betegsége tartóssá válik, mi pedig szeretnénk könnyebbé tenni a család életét. Sok olyan példa van, amikor a szülőnek otthon kell ápolnia a gyermeket, ami nagyon nehéz élethelyzet. Mindig meggyőződünk arról, hogy a felajánlások valóban olyan helyre kerüljenek, ahol nagy szükség van rájuk. Az alapítvány tagjai olyan önkéntesek, akik családi érintettségük révén forognak ezekben a körökben, így ismerjük a foglalkoztatókat, a terápiás szakembereket, a szociális intézményeket, akiktől sokszor kapunk tippeket, hogy hol lenne szükség a segítségre” – árulta el Judit.

A konkrét családok mellett intézményeket is támogatnak adományokkal, mint például a Kenézy Kórház Gyermek-pszichiátriáját, az Autista Tagintézményt, a Gyermekrehabilitációs Központot vagy a halláskárosult gyermekekkel foglakkozó EGYMI-t. Sokszor kapnak idegenektől is hívásokat, hogy segítsenek, de ilyen esetben mindig próbálják leinformálni, hogy tényleg jó helyre kerüljenek az adományok.

„Vannak nagyon megható történeteink. Azt tapasztaljuk, hogy a valóban rászorulók sokszor szégyellik az élethelyzetet, amibe kerültek, ezért inkább nélkülöznek, minthogy maguktól segítséget kérjenek. Volt már olyan, hogy vittünk ki adományokat egy családnak, és ők hívták fel a figyelmünket egy utcában élő, lisztérzékeny gyermekeit egyedül nevelő apára, aki nagyon nehéz helyzetben volt. Idén ért minket egy óriási meglepetés is, ugyanis öten összefogtak, és a Facebookon létrehoztak egy licitálást, amelyen a felajánlott tárgyakból összegyűlt pénzzel a mi munkánkat segítik. Nagy sikere lett a kezdeményezésnek, volt aki például a debreceni focicsapat játékosai által dedikált labdát ajánlott fel. Az egészről csak akkor értesültünk, amikor már ment a licitálás, és az, hogy számunkra idegenek így megbíznak a munkánkban, hihetetlenül jó érzés” – fogalmazott a Gyermekremény Alapítvány képviselője.

Nagy Judit hangsúlyozta, hogy minden segítség jól jön, de hasznos tanácsot is adott azoknak, akik a jövőben szeretnének csatlakozni valamilyen adománygyűjtő akcióhoz. „Általános tapasztalat, hogy sok ruhaadomány érkezik, ami persze jól jön, viszont a ruhát sajnos nem lehet megenni, azzal nem lehet jól lakni. A tartós élelmiszerekre és a tisztálkodási szerekre van a legnagyobb szükség” – tudtuk meg tőle. Bár karácsonykor valóban többen adakoznak, az év mind a 365 napján szükség lenne a segítségre. „A mi mottónk, hogy legyen minden nap karácsony, a segítségre ugyanis folyamatosan szükség van, nem csak az ünnepi időszakban” – emelte ki Nagy Judit.

Mert náluk a szeretet hangját a január elején újrainduló munkagépek zakatolása és a rohanó világ zaja sem nyomhatja el. Igyekszünk példát venni róluk.

Bejelentkezés

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Elfelejtett jelszó

Állás keresés

Részletes álláskereső